Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Választás 2022: legfontosabb tudnivalók.
Írta: Markosz
Dátum: 2022.04.02 09:28:39

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Áder János köztársasági elnök április harmadikára, vasárnapra tűzte ki az országgyűlési képviselők megválasztásának időpontját. A választáson egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazhatunk.

A parlamenti választáson 199 mandátumért folyik a verseny:

106 egyéni, és
93 listás hely sorsáról dönthetünk.
Egyéni jelöltek:
A választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania, de mind a 106 egyéni választókerületben csak két szervezet, a Fidesz-KDNP, illetve a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd tudott jelöltet állítani a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Pártlisták:
A korábbi húsz területi lista helyett egy országos pártlistára szavazhatunk. A szavazólapon az alábbi hat szervezet neve és emblémája fog szerepelni:

1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Normális Élet Pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom
5. Mi Hazánk
6. Fidesz-KDNP
A választás egyfordulós, sem eredményességi, sem érvényességi küszöb nincs, a nyertes a legtöbb szavazatot elérő párt vagy egyéni jelölt.

A korábban érvényben lévő kampánycsendet is eltörölték, ugyanakkor a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

Kik szavazhatnak?
Szavazati joggal rendelkezik minden nagykorú, vagyis 18. évet betöltött magyar állampolgár. A választásra jogosultságnak viszont nem feltétele az, hogy a választópolgár magyarországi bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezzen, a tartósan külföldön élő, illetve a határainkon túli magyar állampolgárok is leadhatják szavazataikat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvétették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat, és a pénteki adatok szerint már csaknem 184 ezer levélszavazatot le is adtak a választópolgárok: 33 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 150 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez

eljuttathatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen.
Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre.
A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon.
A külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt is (általában 6-19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok

április 3-án reggel 6 órától este 19 óráig szavazhatnak.

Azok a szavazók, akik az este 7 óra előtt már megérkeztek a szavazókörbe, mindenképpen leadhatják szavazatukat, függetlenül attól, hogy adott esetben ezért mennyit kell sorban állniuk.

A szavazáshoz a szavazónak igazolnia kell személyazonosságát

érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy
útlevéllel, vagy
vezetői engedéllyel,
továbbá lakcímét és személyi azonosítóját lakcímkártyával.

A koronavírus-járvány miatt

a kormány a lejárt személyi okiratok érvényességét ez év június 30-ig meghosszabbította.

A rendelkezés a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányokra vonatkozik.

Ügyeletet tartanak az okmányirodák
A választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat. Ennek érdekében szombaton és vasárnap szinte valamennyi kormányablakban és okmányirodában ügyeletet tartanak.

Minden budapesti kerületben, és az összes olyan településen, ahol van kormányablak, illetve okmányiroda, legalább egy nyitva tart április 2-án és 3-án. Azonban ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs, akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

Az ügyeletet tartó kormányablakokról és okmányirodákról a kormanyablak.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Hol lehet szavazni?
Az Nemzeti Választási Iroda levélben értesítette a választópolgárokat, hogy szerepelnek az idei választás névjegyzékében.

Ez az értesítő tartalmazza a szavazás helyére, idejére vonatkozó információkat és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát.

Ha a választópolgár március 25-ig nem jelezte, hogy más településen vagy más országban szavazna, akkor ezek az információk az irányadók.

Ha valaki a megjelölt határidőig benyújtotta átjelentkezési kérelmét, és nem a bejelentett lakcíme szerinti szavazókörben szavaz, akkor is a bejelentett lakcímének megfelelő egyéni képviselői körzet jelöltjei közül választhat.

Idén is lesz lehetőségük mozgóurnát kérni azoknak, akik egészségi állapotuk miatt vagy más okból kifolyólag akadályoztatva vannak abban, hogy eljussanak a szavazóhelyiségekig. Ők ezt még a választás napján is kérhetik a területileg illetékes jegyzőtől.

Így szavazhat, ha koronavírusos a választás ideje alattAzok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak személyesen elmenni szavazni, mozgóurnát igényelhetnek.
Mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet igényelni.

Mikor érvényes a szavazat?
A leadott szavazat akkor érvényes, ha megfelel az alábbi követelményeknek.

Szavazni a szavazatszámláló bizottság által lepecsételt szavazólapon, a szavazólapon szereplő jelöltre és listára lehet.
A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani.
Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).
A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni. A szavazólap borítékba tétele belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező.

Átjelentkezéssel és külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapot a kitöltést követően zöld borítékba helyezi és lezárja,ezt követően az urnába dobja. Csak a lezárt borítékban elhelyezett szavazólap érvényes.

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki.

Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.

Forrás :
http://www.jaszalsoszentgyorgy.com