Jászalsószentgyörgy nem hivatalos közösségi portálja - Friss, érdekes és független! Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Írta: Markosz
Dátum: 2022.07.13 19:51:32

Forrás: http://www.jaszalsoszentgyorgy.com
Teljes hír
Az energiaárak elszálltak, várhatóan nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra Európában, ezért a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, jelentette be a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely.

A rezsicsökkentés csak a lakossági átlagfogyasztásig fog járni az áramra és a gázra. Aki efölött fogyaszt, az ezt a mennyiséget már piaci áron kapja meg. Gulyás szerint a lakosság háromnegyede továbbra is a rezsicsökkentett áron jut hozzá az energiához.

A nagycsaládosoknál magasabb átlagfogyasztást határoznak meg. Aki ezen belül marad, annak nem kell piaci árat fizetnie.

A kormány hét pontos intézkedési tervet fogadott el. Ezek között szerepel, hogy 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növelik a hazai gázkitermelést, kiviteli tilalmat rendeltek el az energiahordozóra és tűzifára, erősítik a szénbányászatot, minél hamarabb újraindítják a Mátrai Erőmű blokkjait, a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.

Az új katatörvényt azért fogadták el, hogy ezt az adónemet visszatérítsék eredeti céljához, mondta Gulyás Gergely. A katát választók kétharmada, kb. 300 ezer ember a kormány szerint valójában munkaviszonyt váltott ki. Igazságtalannak tartották, hogy míg egy katás havi 50 ezer, addig egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizetett.

Ha valami rendkívüli történik, a kormány reagálhat, átgondolhatják az október 1-jéig meghosszabbított benzinárstopot is.

Gulyás a bizonytalan helyzetben nem zárta ki, hogy újabb nagyszabású kiigazító csomagra lesz szükség, ha például 400 dollárra ugrik egy hordó olaj ára.

Forrás : Link

Kormány tájékoztatása :

http://www.jaszalsoszentgyorgy.com